Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Νεκρός Χριστός στον τάφο του Χόλμπαϊν και ο Ντοστογιέφσκι:

 500 χρόνια από τον Νεκρό Χριστό στον τάφο του Χόλμπαϊν και

200 χρόνια από την γέννηση του Ντοστογιέφσκι.


Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι

 

Ο Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881) γεννήθηκε στη Μόσχα πριν από 200 χρόνια, την ίδια χρονιά με τον Γκυστάβ Φλωμπέρ και τον Σαρλ Μπωντλέρ. 

 

 

Σε ένα του ταξίδι το 1867, επισκέπτεται το Kunstmuseum της Βασιλείας όπου αντικρίζει τον Νεκρό Χριστό στον τάφο του Χόλμπαϊν. Η δεύτερη σύζυγός του 'Αννα Γκριγκόριεβνα Ντοστογιέφσκαγια αναφέρει στα απομνημονεύματά της:


"Καθώς πηγαίναμε στη Γενεύη, σταματήσαμε για μια μέρα στη Βασιλεία για να δούμε έναν πίνακα στο εκεί μουσείο για τον οποίο είχε ακούσει ο σύζυγός μου. Ο πίνακας αυτός του Χανς Χόλμπαϊν απεικονίζει έναν Χριστό που έχει υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια, έχει κατέβει από τον σταυρό και βρίσκεται σε αποσύνθεση. Το πρησμένο του πρόσωπο είναι γεμάτο από αιματοβαμμένες πληγές και η όψη του είναι τρομερή. Ο πίνακας είχε καταλυτικό αντίκτυπο στον Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς. Στεκόταν μπροστά του άναυδος. Ούτε κι εγώ είχα τη δύναμη να τον κοιτάξω - ήταν πολύ οδυνηρό για μένα, ιδίως στην άρρωστη [έγκυο] κατάστασή μου - και πήγα στα άλλα δωμάτια. Όταν επέστρεψα μετά από δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά, τον βρήκα ακόμα καθηλωμένο στο ίδιο σημείο μπροστά στον πίνακα. Το ταραγμένο του πρόσωπο είχε ένα είδος τρόμου, κάτι που είχα παρατηρήσει περισσότερες από μία φορές κατά τις πρώτες στιγμές μιας επιληπτικής κρίσης. Αθόρυβα πήρα τον σύζυγό μου από το χέρι, τον οδήγησα σε ένα άλλο δωμάτιο και τον έβαλα να καθίσει σε ένα παγκάκι, περιμένοντας την κρίση από το ένα λεπτό στο άλλο. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη. Ηρέμησε σιγά-σιγά και φύγαμε από το μουσείο, αλλά επέμενε να επιστρέψει και πάλι για να δει αυτόν τον πίνακα που τον είχε εντυπωσιάσει τόσο έντονα".


Πηγή: Lifo

1 σχόλιο: