Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ (1921-2019):




Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος μίλησε στον Αθήνα 9.84 για την προσωπικότητά του και το στίγμα που άφησε στα ελληνικά γράμματα.
«Νιώθω πολύ μεγάλη στεναχώρια. Είναι μια απώλεια και για τα γράμματα και για την ποίηση και καθώς είχε ζήσει πολύ νόμιζα ότι θα περάσει και τον αιώνα. Ήταν ένας σπουδαίος ποιητής, σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων ο οποίος έφερε πολλά καινούργια πράγματα, την τεχνοτροπία του σουρεαλισμού ή του υπερεαλισμού όπως συνήθως το λέμε που έσπασε τους παλιούς κανόνες αλλά δεν κατέληξε σε κάτι το απρόσιτο, αλλά έδωσε καινούργια ζωντάνια και καινούργια δύναμη» ανέφερε ο Πατρίκιος και συνέχισε:
Θυμάμαι ένα περιστατικό στα χρόνια της εποχής του καφενείου του Λουμίδη πηγαίναμε οι νέοι λογοτέχνες και εκεί άκουσα να λένε για το Νάνο ότι όταν πήγε στο στρατό και είπε το όνομα του, Βαλαωρίτης, του είπε ο αξιωματικός «Με τον ποιητή τον Βαλαωρίτη έχετε κάποια σχέση;» εννοώντας τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον πρόγονο του και εκείνος είπε «Εγώ είμαι ο ποιητής». Το λέγαμε οι νέοι εμείς μεταξύ μας και γελάγαμε. Όταν τον γνώρισα του είπα «Νάνο είναι αλήθεια αυτό το περιστατικό»; Έκανε ένα ωραίο μειδίαμα δεν είπε τίποτα αλλά καταλαβα ότι ήταν αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου